Emmeloord

De gemeente Noordoostpolder met Emmeloord ligt centraal in het land. Vanaf Emmeloord bedraagt de reistijd naar de grote steden Amsterdam, Utrecht of Groningen om en nabij een uur. Dat maakt het wonen hier aantrekkelijk: profiterend van de rust en de ruimte en de grote steden binnen handbereik. Emmeloord vervult een centrumfunctie voor de regio en heeft alle bijbehorende voorzieningen. Vooral op sportief gebied heeft Noordoostpolder veel kwaliteit te bieden, met uitstekende sportaccommodaties.

Emmeloord bestaat uit verschillende woonwijken: De Erven, Waterland (Emmeloord-Noord), Revelsant, Espelervaart (Emmeloord-West), Oud-Emmeloord/centrum (Emmeloord-centrum) en de Zuidert (Emmeloord-Zuid). Op dit moment is de nieuwe woonwijk Emmelhage in ontwikkeling. Begin 2007 wordt de eerste woningbouw verwacht. Een ander nieuwbouwproject is Ecopark, waar de combinatie van wonen en werken centraal staat.

Er is een ruim aanbod aan woningen in de gemeente. Ten noorden van Emmeloord zijn kavels beschikbaar in de nieuwe woonwijk Emmelhage. Deze woonwijk wordt ruim opgezet met veel water en veel groen. Ook de omliggende dorpen bieden ruime mogelijkheden voor woningbouw.

De gemeente Noordoostpolder biedt volop mogelijkheden om te wonen, werken en recreëren. Emmeloord fungeert als centrumplaats van de gemeente Noordoostpolder. Rond deze plaats, midden in het landelijk gebied, liggen tien dorpen op fietsafstand: Bant Creil, Ens, Espel, Kraggenburg, Luttelgeest, Marknesse, Nagele, Rutten en Tollebeek.

Emmeloord heeft prima voorzieningen. De gemeente kent een groot scala aan sportaccommodaties alsook uitstekende onderwijsvoorzieningen. Het middelbaar onderwijs is geconcentreerd in Emmeloord. Van lager beroepsonderwijs tot voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Een bijzondere plaats nemen de opleiding voor land- en tuinbouw en het Agrarisch Onderwijscentrum in. Ook is er een scala aan voorzieningen in de gezondheidszorg aanwezig. Er is een ziekenhuis en een verpleegtehuis. Ook de bejaardenzorg is goed geregeld.

Op cultureel gebied is er van alles te doen in Emmeloord. Het Muzisch Centrum is het centrum voor kunstzinnige vorming in de gemeente Noordoostpolder. Daar kunt u cursussen volgen op het terrein van muziek, dans, beeldende kunst, schilderen, etc. Daarnaast vinden er vele voorstellingen (cabaret, drama, concerten, etc.) plaats. Voor de grote producties kunt u terecht in het theater 't Voorhuys. Wisselende exposities zijn te bekijken in onder andere het gemeentehuis, het Muzisch Centrum, Museum Schokland en de bibliotheek.

Sinds de drooglegging in 1942 is de gemeente Noordoostpolder een woon- en leefgemeenschap geworden van mensen uit alle delen van Nederland. Van Limburg tot Groningen en van de Betuwe tot Amsterdam zijn er mensen naar de gemeente Noordoostpolder gekomen. Met een landoppervlakte van 46.080 ha is Noordoostpolder de grootste landgemeente in Nederland. Er wonen ca. 45.500 mensen. Vanuit Emmeloord zijn er rechtstreekse busverbindingen naar Lelystad, Groningen (Interliner) en Kampen/Zwolle om over te stappen op de trein.